Innan ni börjar blanda


Allmänt


Is
Tänk på att krossad is smälter mycket snabbare än hela isbitar. Tänk också på att om glaset är fyllt med is smälter den långsammare än om det bara finns några ensamma isbitar i drinken. Så om du vill undvika vattniga drinkar, slösa med isen.

Bubblor
Bubblor Kolsyrade eller mousserande ingredienser ska aldrig skakas, mixas eller köras i blender. Då försvinner bubblorna.

Varma drinkar
När du blandar varma drinkar är det en god idé att sätta en metallsked i glaset under tiden så minimerar du risken att glaset spricker.

Neutral vodka
Vodka, som inte har någon egentlig smak i sig själv, fungerar som en utmärkt bärare av de övriga smakerna och ger samtidigt drinken fyllighet. Den ser till att binda samman smakerna och att den eventuellt nya smaken bildas.

Varumärken
Det finns olika varumärken av samma typ, exempelvis likörer, och det kan leda till olika slutresultat. Ibland kan nämligen smakerna variera ganska mycket mellan de olika producenterna.

Ska du göra många drinkar?
Om du ska ha fest för många kan du förenkla drinkblandningen genom att i förväg mäta upp ingredienser i en tillbringare. Det enda du ska vara försiktig med är färskpressade juicer som helst ska tillsättas strax innan blandning.

Sour
En så kallad sour kan du göra av vilken sprit eller likör som helst. Ta bara lika delar sprit/likör och sötad citronjuice. En likör, som är en söt ingrediens i sig, kräver inte lika mycket socker i citronjuicen som en spritbaserad sour.

Bitters
Bitters, pastis och liknande har en förmåga att bita sig fast i mätglas av plast, och även till viss del i metallshakers. Ha därför ett särskilt mätglas avsett för just denna typ av ingredienser. Tillsätt dem om möjligt direkt i det glas de ska drickas ur.

Tillbehör

För att kunna blanda till en drink på elegant och riktigt sätt krävs en del redskap: Cocktailshaaker, blandningsredskap med sil, mätglas, barskedar, citruspress, korkskruv, kapsylöppnare, rivjärn, kniv, tandpetare och isbehållare är basredskapen. Sedan kan man efterhand komplettera med mer exklusiva redskap som t.ex. mixer, swinger, isskaprapa, champagnekylare etc.

Utbudet av glas är enormt men det finns tre typer som kan vara bra att ha vilka är glas på fot för cocktails (8 cl), mellanstort s.k. oldfashion-glas (12-18 cl) samt ett högt glas för longdrinks (30 cl eller mer).

I barskåpet kan det vara bra att ha följande: whisky, konjak, vodka, gin, tequila plus allt groggvirke.


Teknik

Förutom de saker som de flesta kan lista ut att om man tar bort eller ändrar de saker som ska vara i drinken om du blandar efter dddrinkrecept så kan drinken bli något helt annat än vad som är tänkt. Att använd sig av mätglas brukar vara en riktigt god idé om man inte har en väldigt bra känsla för hur mycket man hällt i.


När man skakar en drink ska det ska kort, kraftigt och vågrätt. Börja med att lägga is i shakern. Tillred ingredienserna. Häll bort smältvattnet från isen och häll i ingredienserna. Skaka i 10-20 sekunder om inget annat anges i receptet. När en drink ska röras ska det också ska snabbt och kraftigt. Häll i ingredienserna i ett blandningsglas och rör med en lång barsked i cirka 20 sekunder. Om man inte vill ha isen i glaset, som i cocktails, så silar man upp drinken i glaset. Eventuell utspädning av drinken hälls i glaset. En dekoration är alltid trevlig om så passar.
LYCKA TILL // CREW

Gör SpritEliten till min startsida!